Pertama Kali Bersetubuh

Pertama Kali Bersetubuh

Entry kali ini adalah khusus bagi mereka yang bakal mendirikan rumah tangga ataupun yang sudah berkahwin. Sesungguhnya perbuatan zina adalah amat dikeji!

Bagi mereka yang sudah berumahtangga, kenikmatan dari hubungan seks (bersetubuh) tentu akan dirasai sepanjang masa kerena mereka tidak perlu bimbang akan risikonya. Ini merupakan satu kenikmatan yang berpanjangan kerana kegiatan seks (bersetubuh) yang tidak menyalahi hukum-hukum agama. Dan ia merupakan satu bentuk kegiatan yang memberi hubungan kasih sayang yang lebih erat dan intim sepanjang hayat.

Anda mungkin merasakan banyak kebimbangan, terutama pada kali pertama anda telah melakukan hubungan seks (sering dirujuk sebagai ‘seks’). Anda mungkin berasa malu tentang bagaimana pasangan anda melihat anda tanpa pakaian , atau bimbang tentang privasi anda diganggu. Ia adalah kebimbangan semula jadi, tetapi komunikasi yang baik benar-benar boleh membantu. Anda akan dapat bercakap dengan pasangan anda tentang kebimbangan anda dan bagaimana anda merasa tentang seks untuk kali pertama. Pasangan anda mungkin bimbang juga, dan bercakap benar-benar dapat mengurangkan ketegangan. Jika anda malu, atau anda tidak mampu untuk bercakap tentang perkara-perkara ini dengan pasangan anda, maka anda mungkin tidak boleh melakukan hubungan seks!


Tidak ada umur yang mutlak hak untuk mula melakukan hubungan seks.Cuma perlu mempunyai ikatan yang sah dari segi agama dan undang-undang. Apa yang penting ialah sama ada ia adalah masa yang sesuai untuk anda. Ia juga bergantung kepada apa yang anda maksudkan dengan ‘mempunyai hubungan seks’. Terdapat banyak cara di mana anda boleh memberi dan menerima kenikmatan seksual tanpa hubungan seks.

Tidak akan banyak tekanan untuk kehilangan keperawanan anda – iaitu, untuk mempunyai hubungan seks untuk kali pertama. Melakukan hubungan seks hanya kerana anda mahu kehilangan keperawanan anda, atau kerana anda fikir semua kawan anda melakukannya, adalah sesuatu yang anda mungkin menyesal kemudian. Hubungan seks boleh menyebabkan kehamilan. Jadi, sebelum melakukan hubungan seks anda perlu memikirkan sama ada anda perlu menggunakan kontrasepsi untuk mencegah kehamilan yang tidak diingini, dan kondom untuk mencegah Penyakit Kelamin (STD).

Saling memberi urutan yang lain, mencium dan memeluk boleh minat yang sangat besar. Ia satu cara untuk berkongsi dan menunjukkan kasih sayang. Bagi sesetengah orang aktiviti-aktiviti ini boleh lebih memuaskan daripada melakukan hubungan seks.

Seks kali pertama dengan pasangan baru sentiasa memberikan tekanan. Kedua-dua pasangan biasanya gelisah mengenai rayuan seks mereka kepada yang lain. Sudah tentu, hasilnya adalah kebimbangan prestasi dan kedua-duanya lebih bimbang tentang prestasi dan bukannya menikmati masa ini.

Pengalaman adalah lebih tertekan jika ia adalah kali pertama melakukan hubungan seks sama sekali – terutama bagi wanita. Sebab-sebab yang jelas bahawa wanita itu benar-benar membiarkan seseorang masuk dan dia tidak boleh membantu tetapi bimbang tentang kesakitan, apatah lagi emosi.

Semua sebab-sebab ini, ditambah pula dengan hakikat bahawa kedua-dua pasangan yang tidak berpengalaman dan keliru dengan konsep tentang apa yang rakan lain menikmati, membuat untuk pengalaman yang sangat tidak selesa. Tetapi jangan bimbang, anda bukan satu-satunya kepada orang yang telah mengalami seks buruk buat kali pertama.

MALAM pertama adalah satu cabaran yang sangat mendebarkan jika pasangan berkenaan tidak berpengalaman untuk melakukan hubungan seks/berasmara. Jika pasangan wanita selama ini menyimpan kesuciannya untuk jejaka idaman, pasti malam pertama memberi penuh makna kepadanya apabila dapat memberi anugerah yang sangat bernilai itu kepada pasangannya dan mereka mengecapi gelora malam berkenaan.

Namun, perlu diingatkan kepada wanita supaya tidak perlu takut dengan pelayaran malam pertama kerana ia akan memberi tekanan kepada dirinya dan juga pasangan. Sebaik-baiknya, mereka melayani dengan mengikut gerak hati dan memberi kerjasama kepada pasangan supaya sentuhan malam pertama berjalan dengan lancar.

Seseorang wanita juga perlu bersabar jika tidak disentuh pada malam pertama kerana mungkin pasangan mereka masih dalam peringkat menyesuaikan diri atau terasa letih dan lesu selepas proses perkahwinan. Lebih-lebih lagi si lelaki harus membantu membersihkan pinggan mangkuk dan sebagainya.

Jika keadaan mengizinkan, hubungan keintiman seksual dilakukan dan sentuhan malam pertama akan berlaku, tetapi pasangan wanita perlu tahu fungsinya apabila pasangan mereka mendekati dan mula menyentuh tubuh sambil melucutkan pakaiannya sehelai demi sehelai.

Dia boleh membantu pasangannya bersedia dengan menyentuh mengikut keselesaan pasangannya. Menyentuh anggota sulit pasangan ketika itu mungkin mengakibatkan pasangan hilang kawalan syahwat dan boleh menyebabkannya terpancut.

Apabila sentuhan intim berjalan hingga ke peringkat pasangan lelaki hendak mendekatkan ereksinya ke paras anggota sulit, pasangan wanita perlu melegakan pahanya bagi memudahkan proses berkenaan.

Paling penting ketika malam pertama ialah pasangan wanita perlu melegakan kemut bagi membolehkan ereksi lelaki dapat melepasi selaput dara yang mengelilingi pembukaan faraj.

Jika masih terasa kesat untuk permulaan, geselan boleh dilakukan secara lembut dan sentuhan tubuh badan dilakukan serentak supaya rangsangan berlaku dan mukosa faraj menjadi lebih lembap serta memudahkan pergerakan zakar ke dalam faraj.

Andainya masih juga kesat, tidak salah untuk pasangan berkenaan menggunakan jeli/pelincir  bagi memudahkan lagi kemasukan zakar ke dalam faraj kerana apabila sudah mengenali sentuhan pertama itu, mereka akan rasa yakin dan tidak teragak-agak mengulanginya mengikut kehendak dan cita rasa mereka.

Bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa masalah boleh berlaku. Pasangan lelaki boleh terasa tertekan atau cemas kerana memikirkan tanggungjawab yang hendak dilakukannya, iaitu hubungan penetratif.

Jika berasa bimbang, pasangan lelaki akan mudah hilang kawalan dan perasaan rangsangan menyebabkan ereksi yang terbina itu terus kendur, sekali gus dia gagal melakukan tanggungjawab malam pertama kepada pasangannya.

Keadaan ini dikenali sebagai mati pucuk malam pertama. Perkara sama boleh berlaku kepada pasangan wanita. Jika terlalu bimbang, dia tidak dapat mengawal pembukaan faraj dan ketika pasangan ingin menyalurkan ereksi, farajnya akan mencengkam tanpa kawalan. Oleh itu sebaiknya perlulah biasakan foreplay dahulu sebelum memulakan langkah yang seterusnya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s